Zorg woning Gaardenpad

Micromacrodesign heeft voor het totaal plan gezorgd voor de renovatie van de woonkamer in een zorghuis in Schiedam, met als doelgroep: . Met oog op de wensen en eisen van de opdrachtgever en een uitgebreid onderzoek naar mogelijkheden en uitdagingen binnen ons doelgroep, heeft micromacrodesign o.a. gezorgd voor:
Ontwerp en herindeling van de woonkamer.
Ontwerp, materialisatie en detaillering van alle inbouw kasten.
Ontwerp, materialisatie en realisatie van eettafels en zitbanken voor alle cliënten.
Ontwerpen en uitvoeren van het interieurconcept.
Verlichtingsplan.
 Project begeleiding.

Het interieur plan is in stand gekomen na uitgebreide bespreking met leidinggevende, verzorgers en bewoners over de mogelijkheden binnen de groep. Met belangrijke onderwerpen als: Indeling en zonering, Dagelijkse activiteiten, Vaste routines, plekken en vereisten per bewoner, Specifieke prikkels en gevoeligheden voor ieder bewoner, Veiligheid, Toezicht, Routing, Verlichting, Nodige bergruimte met specificatie (wel/niet afsluitbaar), Persoonlijke voorkeuren van de bewoners, Persoonlijke voorkeuren van verzorgers met redenatie, Planning voor uitvoering (verspreid over aantal weken of in een keer).

plattegrond en indeling

Indeling en meubilair:
De woning is in ingedeeld in verschillende zones. Ieder zone is gemarkeerd en verder gedefinieerd door middel van inbouw meubilair en verlichting. Er is rekening gehouden met de wensen van ieder bewoner en als resultaat zijn er bijvoorbeeld zitbanken ontworpen met aandacht voor “personal space” van ieder cliënt.
3d plan
Voor de bewoners zijn er speciale bankjes ontworpen. Op een zitje na, zijn alle bankjes identiek om gevoel van afzondering te voorkomen. Een subtiel gekleurde vlak geeft ieder bankje toch een eigen identiteit. Kleine geïntegreerde  tafeltjes zorgen voor genoeg afstand tussen de bankjes wanneer deze tegen elkaar aan staan, iets waar de bewoners behoefte aan hebben. Ieder bankje heeft een klein opbergruimte voor privé speeltje en knuffels. Bankje van een van de bewoners heeft een groter tafel waar hij apart aan kan eten.
bankjes

 

Materialisatie:
Als basis is gekozen voor lichte neutrale kleuren. Deze maken de ruimte groter lijken, laten meer licht de diepe woonkamer binnen en houden het woonruimte rustig en kalm ondanks verschillende sub-ruimtes.
Door kleine ingrepen als verschillende kussens, fotolijsten en andere sier objecten, wordt kleur subtiel geïntroduceerd en is het sfeer snel en makkelijk aan te passen.
Er is verder ruimte gelaten voor verpersoonlijking van de ruimte in de open kasten en planken. Verder bewoner heeft een eigen vakje in zijn of haar zitbank voor kleine persoonlijke spullen (knuffels/puzzel etc.).
Verlichtingsplan:
Er is veel aandacht besteed aan verlichting die vooral essentieel is voor de donkere winterdagen. Plafond verlichting, wand verlichting en spotjes in de kasten zorgen voor veel sfeer in de avond uren en markeren verder (naast het meubilair) de verschillende zones (eet, zit, speel en werkruimte).
De sterrenhemel boven de zitruimte overbrugt het hoogteverschil in het plafond, creëert een sfeervolle zitruimte door het hele jaar door en is een bijzonder element in de woonruimte waar de bewoners trots op kunnen zijn.